Barrièrestraat 10, 8200 Brugge
Voor het wel en wee van uw dier
De aanschaf van een dier vergt heel wat voorbereiding. U informeert u best over de eigenschappen, het gedrag, de huisvesting, de voeding en de verzorging die uw dier nodig heeft. Als ervaren dierenarts kan ik u een schat aan informatie geven. En dan heb ik het niet alleen over medische aangelegenheden, maar ook over allerlei tips en tricks om het uw huisdier zoveel mogelijk naar zijn zin te maken. Zodat u volop van elkaars gezelschap kunt genieten. Ik geef u enkele voorbeelden.
De gezondheid van uw huisdier
Die ligt u ongetwijfeld na aan het hart. Het is dan ook belangrijk om bepaalde zaken vooraf te weten en nauwlettend in het oog te houden:
Een inenting tegen Rabiës is verplicht als je een gezelschapsdier uit het buitenland in België binnenbrengt. Pups krijgen dit vaccin ten vroegste op hun 12 weken en kunnen pas op hun 15 weken over de grens gebracht worden. Dus ook vanuit Nederland. De vaccinatie én de hervaccinatie worden genoteerd in een Europees paspoort waarmee uw dier geïdentificeerd kan worden.
Diabetes bij honden en katten komt steeds vaker voor. Vooral bij katten kan dat leiden tot overgewicht. Anderzijds kunnen honden en katten met diabetes ook blijven vermageren, niettegenstaande ze vaker plassen, drinken en eten. Een bezoek aan de dierenarts is dan aangewezen: die kan meer lichaamsbeweging, aangepaste voeding of dagelijkse insuline-injecties voorschrijven.
Bepaalde rashonden worden geplaagd door ziektes eigen aan hun ras. Wilt u weten welke problemen uw hond zou kunnen hebben, dan kunt u de Rashondenwijzer online raadplegen. Die geeft een overzicht van de rasgebonden hondenziektes.
Handig om te weten
U kunt bij mij terecht voor een breed spectrum aan routineonderzoeken en -behandelingen:
Heb je een nestje kittens en wilt u er graag enkele van verkopen of weggeven? Denk er dan aan om ze te laten steriliseren en chippen. Dat is wettelijk verplicht sinds 1 september 2014.
Elk jaar worden er veel honden als verloren of gestolen opgegeven. Vooral de populaire rassen als chihuahua, jack russell en bordercollie verdwijnen veel. Als u door de dierenarts een microchip laat plaatsen, dan staat uw hond geregistreerd in de centrale databank DogID. Die chip vermeldt het adres en de eigenaar van de hond. Wijzigingen zoals het overlijden van het dier, de verhuis of verandering van eigenaar moeten ook meegedeeld worden voor de update van het registratiebewijs.
Wist-je-datjes
Een kat ruikt niet alleen via zijn neus
Een kat heeft boven zijn gehemelte een zakje gevuld met vloeistof. Die vloeistof kan gedeeltelijk in zijn keel glijden en voert ook lucht mee. Uw kat neemt zo de geuren waar die met de lucht meekomen. Soms trekt hij dan een vies gezicht en laat hij zijn bekje half open hangen.
Een kattenluikje is eng voor uw kat
Vaak kruipt een kat liever niet door het kattenluikje naar buiten, maar wacht hij tot de deur opengaat. Een kat heeft een sterk jagersinstinct en blijft altijd op zijn hoede voor mogelijk gevaar. Door het kleine kattenluikje kan hij de omgeving niet overschouwen. Als je vlakbij het luikje enkele planten zet, kan uw kat zijn territorium van daaruit overzien.
Goede oren
Katten horen veel hogere tonen dan de mens. Bovendien kunnen ze hun oren afzonderlijk van elkaar bewegen en tegelijkertijd verschillende geluiden waarnemen. Als uw kat plots wild om zich heen kijkt, vangt hij dus langs alle kanten geluid op.
De openingsuren van Dierenartsenpraktijk Lieve De Rycke
Maandag
op afspraak van 8.30h-19h
Dinsdag
op afspraak van 8.30h-19h
Woensdag
op afspraak van 8.30h-19h
op afspraak van 8.30h-19h
op afspraak van 8.30h-19h
wachtdienst
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
wachtdienst