3 dingen over je kat

Je denkt misschien alles te weten over je huisdier en je lacht erom als hij gek doet. Maar wist jij de volgende 3 dingen al?

 

  1. Een kat ruikt niet alleen via zijn neus

Soms trekken katten een heel vies gezicht en laten dan hun bekje half open hangen. Heeft hij iets vies geroken? Dat kan! Waarschijnlijk ruikt hij iets bijzonders, maar niet via zijn neus. Boven het gehemelte van de kat zit een ‘zakje’ gevuld met vloeistof. Deze vloeistof kan gedeeltelijk in zijn keel glijden. De lucht die langs de vloeistof ‘stroomt’, wordt opgenomen. De nieuwe geuren die uit deze lucht zijn opgenomen in de vloeistof kan je kat vervolgens ‘waarnemen.’

  1. Een kattenluikje vindt hij eng

Blijft je kat wachten tot jij de deur opendoet en denk je dat hij lui is? Misschien! Het kan ook zo zijn dat je kat liever niet door het kattenluikje kruipt. Een kattenluikje is namelijk een heel klein poortje en je kat heeft dan geen overzicht over de buitenwereld. Jouw lieve schootkat is eigenlijk nog een stoere jager die zich nog altijd bewust is van gevaar. Oplossing: plaats een aantal planten dichtbij het luikje. Dan kan je kat tussen de planten kruipen en zijn territorium overzien.

  1. Goede oren

Je kat kan veel hogere tonen horen dan de mens. Als je kat opeens wild om zich heen kijkt, denk je misschien dat hij gek is. Je zit er waarschijnlijk naast: katten kunnen een aantal octaven hoger horen dan mensen. En: de oren van je kat kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen. Je kat kan dus verschillende geluiden tegelijkertijd waarnemen. Ze hebben het er maar druk mee!kitten2

Eén gedachte over “3 dingen over je kat”

  1. Dat een kat niet alleen via de neus rook, dat wist ik niet! Boeiend om te lezen. Dat van de oortjes is dan wel weer algemener bekend 🙂 Grappig hoe die inderdaad alle richtingen uitgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Los deze kleine vraag op: *